lauantai 10. marraskuuta 2012

Tad Williams: Shadowrise

Kuva osoitteesta www.dawbooks.com
Shadowrise jatkaa Briony ja Barrick Eddonin sekä Ferras Vansenin ja Qinnitanin tarinaa. Briony on Syanin kuninkaan Enanderin vieraana ja yrittää löytää sieltä liittolaisia voidakseen vallata isänsä valtaistuimen takaisin ja kostaakseen Tollyille kaiken mistä on joutunut heidän takiaan kärsimään. Asiaa ei kuitenkaan auta yhtään, että kuninkaan rakastajatar Ananka ei pidä ollenkaan Brionysta. Onneksi paikalla on myös kuninkaan poika Eneas, joka vaikuttaa pitävän Brionysta aika tavalla.

Barrick taas harhailee edelleen varjorajan takana nyt ainoana sauranaan korppi Skurn. Barrickin pitäisi viedä Gyirin antama peili Qul-na-qariin qarien kuninkaalle Ynnirille. Peili on ainoa keino, jolla qarien kuningatar Saqri voidaan pelastaa. Matkalla Qul-na-qariin Barrick joutuu kuitenkin taistelemaan kaikenlaisten outojen otusten kanssa. Matkalla hän kohtaa kolme muinaista olentoa, jotka kutsuvat itseään Sleeperseiksi. He parantavat jotenkin Barrickin halvaantuneen käden ja muutenkin kohentavat Barrickin oloa, mutta varoittavat samalla, että vastineeksi Barrick menettää jotain. Mutta mitä sitä Barrick ei tiedä. Sleepersit neuvovat Barrickille myös oikotien Qul-na-qariin, mutta senkin varrella on paljon vaaroja.

Ferras Vansen taas päätyi yhtäkkiä Fungerlingien kaupunkiin Etelänmaan linnan alle. Siellä on tilanne päällä sillä linnaa piirittävät qarit ovat viimeinkin hyökänneet. Vansen ryhtyy johtamaan puolustusta linnan alla, kun vallananastaja Tolly taas johtaa puolutusta maan pinnalla. Autarkki Sulepsis taas suuntaa kohti Etelänmaata vankinaan Etelänmaan kuningas Olin, Brionyn ja Barrickin isä. Heidän perässään tulee palkkatappaja Daikonas Vo, joka pitää vankinaan Qinnitania, autarkin entistä vaimoa. Hän haluaa viedä Qinnitanin autarkille välttääkseen tuskallisen kuoleman.

Aivan  ensimmäiseksi kirjassa oli kerrottu tiivistettynä mitä kahdessa ensimmäisessä kirjassa tapahtui, mikä oli hieno juttu. Usein kun jatkaa jonkin sarjan lukemista vasta vuosien päästä aiemman osan lukemisesta on kiva kerrata lyhyesti henkilöt ja tapahtumat aiemmissa kirjoissa. Tällaisia kertauksia pitäisi olla joka sarjassa. Vaikka olenkin nyt vasta lukenut aiemmat Shadowmarch-kirjat, oli hyvä lukea kertaukset, että pääsi kärryille englanninkielisistä nimistä.

Aluksi kirjassa ei tuntunut tapahtuvan mitään ja juoni ei edennyt mihinkään. Barrick vain harhaili siellä metsässä Varjorajan takana ja Briony jumitti Syanissa. Qinnitan tekee pakosuunnitelmia, jotka yksi kerrallaan epäonnistuvat ja Vansen puolustaa Funderlingien kaupunkia. Vasta noin 400 sivun kohdalla alkaa tapahtua. Ja sitten tapahtumat menivätkin niin jännittäviksi, että ei malttanut lopettaa lukemista.

Minusta Shadowrise oli loppujen lopuksi ihan hyvä kirja. Sitä jaksoi lukea vaikka kieli olikin englantia. Lopussa muutamat arvoitukset saivat vastauksen ja tilanne alkoi kehittyä hyvin mielenkiintoiseen suuntaan. Välillä ihan harmitti, että kirja ei ollut suomeksi, että olisi voinut edetä nopeammin. Onneksi seuraava osa odottaa jo yöpöydällä.
Arvosana: 4/5

Tad Williams: Shadowrise 
Shadowmarch #3
Daw Books 2010
s. 625

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti