perjantai 15. maaliskuuta 2013

Helena Waris: Talviverinen

Kuvan lähde: www.otava.fi
Ihastuin Helena Wariksen Uniin piirretty polku -kirjaan melko pian sen ilmestymisen jälkeen. Myös Pohjankontu trilogian toisen osan Sudenlapset lukemisesta nautin. Nyt on ilmestynyt trilogian viimeinen osa, jonka lukemista en malttanut odottaa.

Talviverinen kertoo Uniin piirretty polku -kirjasta tutun Troin tarinan alkaen siitä, kun Troi herää Tuultensaarella ja huomaa tähtien olevan vääränlaisia. Pääsemme seuraamaan miten Troista ja Kietistä tuli veljeksiä ja mitä tapahtui Troin ensirakkaudelle Tuunille. Kirjassa kerrotaan myös kuinka Troi saa kuulla olevansa kirottu talviverisyydellä, joka tarkoittaa sitä, että hän on jäätymässä hitaasti kuoliaaksi. Lukija saa tietää kuinka Troi päättää jättää kaikki rakkaansa ja päätyy vaeltelemaan yksin Valkoisten susien maahan ja etsimään parannusta kiroukseensa.

Vähän ennen kuin aloin lukea kirjaa luin Helsingin sanomista sen arvostelun. Siinä sanottiin, että ensimmäinen trilogian osa kannattaa olla hyvin muistissa tätä lukiessa. Siksi päätin kerrata Uniin piirretyn polun ennen tähän tarttumista. Ja se kyllä kannatti. Tämä kirja paikkasi niitä aukkoja, joita Uniin piirretyssä polussa oli Troin tarinaan jätetty.  Ensin kerrottiin Troin lapsuudesta ja nuoruudesta, joihin aiemmin oli vain hiukan viittattu. Sitten hypättiin ohi suuren osa Uniin piirretyn polun tapahtumista kunnes päästään lukemaan Troin vankeudesta Mustarinnassa, josta aiemmin kerrottiin vain Neithan, Troin rakkaan,  näkökulmasta. Vasta sen jälkeen päästään seuraamaan Troin vaiheita Uniin piirretty polku kirjan tapahtumien jälkeen ja jotka eivät olleet lukijalle tuttuja aiemmista osista. Tämä rakenne teki kirjasta ehkä hiukan sirpalemaisen. Vaikka Troin nuoruudesta ja Mustarinnan ajoista olikin ihan mielenkiintoista lukea, ne tuntuivat silti hiukan turhilta. Ne eivät sinällään tuoneet tarinaan mitään uutta tietoa ja tuntui, että ne olivat vain tuomassa lisää paksuutta kirjaan.

Talviverinen oli mielestäni suurimman osan aikaa melko surullinen. Troin tarinan katkaisee aina pätkä siitä hetkestä, kun Troi on lähellä kuolemaa ja hän muistelee elämäänsä. Varsinkin se tuo kirjaan sellaisen tunnelman, että tämä ei voi päättyä hyvin. Juuri sen takia en luultavasti pitänytkään tästä kirjasta yhtä paljon kuin trilogian aiemmista osista. Kuitenkin kirja oli ihan mielenkiintoinen. Waris luo lukijan eteen mielenkiintoisen muinaissuomalaisen maailman. Troin tarina myös hienosti päättää kahden aikaisemman osan tarinat. Loppujen lopuksi Talviverinen hieno lopetus Pohjankontu trilogialla.
Arvosana: 4/5

Helena Waris: Talviverinen 
Pohjankontu #3
Otava 2013
333 s.

Oi maamme Suomi -haasteeseen sain vallattua tällä kirjalla Etelä-Savon.

30Koetus tilanne: 7 149 / 30 000

1 kommentti:

  1. Moikka!

    Olemme nyt tekemässä Pohjankontu -trilogian ensimmäisen osan, Uniin piirretyn polun, pohjalta lyhytelokuvaa. Käykää tutustumassa osoitteessa:

    http://uniinpiirrettypolku.fi

    Meitä kannattaa myös seurata Facebookissa.

    Suunnitteilla on tulevaisuudessa myös pitkä elokuva kirjan pohjalta, joten kannattaa seurailla senkin osalta!

    - Saara Leutola

    VastaaPoista