sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Iain M. Banks: Aseiden käyttö

Miettiessäni mitä lukisin seuraavaksi huomasin, että minulla on paljon kesken monia sarjoja, joihin on jo ilmestynyt jatkoa, mutta en ole saanut luettua jatko-osia. Siispä päätin, että minun pitää lukea nyt muutamasta sarjasta kaikki ilmestyneet osat ennen kuin saan aloittaa uutta sarjaa. Ensimmäisenä jatkoin Kulttuuri sarjan lukemista.

Sota uhkaa ja vain Tsoldrin Beyache niminen mies voi ehkä estää sen. Mutta Beyache on antautunut tutkimukselle ja mietiskelylle. Diziet Sma niminen nainen ja Skaffen-Amtiskaw niminen robotti lähtevät etsimään Beyachen ystävää Cheradenine Zakalwe nimistä miestä, jonka tehtäväksi annettaisiin puhua Beyache ympäri auttamaan Kulttuuria estämään sota.

Aseiden käyttö -kirjan joka toinen luku on otsikoitu järjestysluvulla, joka koko ajan kasvaa. Näissä luvuissa kerrotaan ensin Smasta ja Skaffen-Amtiskawista etsimässä Zakalwea ja sitten Zakalwesta suorittamassa tehtäväänsä. Loput luvut on otsikoitu roomalaisella luvulla, joka laskee kolmestatoista alaspäin. Nämä luvut kertovat välähdyksiä Zakalwen aiemmasta elämästä ja samalla aukeaa Zakalwen tarina lopusta alkuun. Tämä rakenne tekee kirjasta ehkä hiukan hankalan, mutta kuitenkin pidin tästä ratkaisusta. Tämän rakenteen ansiosta Zakalwen menneisyys pysyy arvoituksena melkein loppuun  asti ja se saa jatkamaan lukemista.

Varsinkin Zakalwe oli mielenkiintoinen hahmo. Sma oli värvännyt hänet Kulttuurin hommiin, mutta Zakalwe kuitenkin pohti usein tekeekö hän oikein totellessaan Kulttuuria. Myös Zakalwen vähitellen paljastuva menneisyys saa kiinnostumaan hahmosta enemmän. Muut hahmot jäivät kuitenkin hiukan etäisiksi.

Aseiden käyttö ei ollut missään nimessä kovin helppo kirja. Usein sai keskittyä kunnolla, että ymmärsi mitä oikein tapahtui. Ilman kirjan loppua kirja olisikin ollut ehkä vain kolmosen arvoinen. Mutta loppu oli mukavan yllätyksellinen ja se nostaa arvosanaa.
Arvosana: 4 / 5

Iain M. Banks: Aseiden käyttö
Englannin kielinen alkuteos: Use of Weapons (1990)
Loki-Kirjat 1997
403 s. 

Kulttuuri:
Muista Flebasta
Pelaaja
Aseiden käyttö
The State of the Art
Excession
Inversions
Tähystä tuulen puolta
Matter
Pintakuvio
The Hydrogen Sonata

30Koetus tilanne: 23 826 / 30 000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti